zaterdag 1 maart 2014

Tarot I

Tijdens mijn dagen bij een Online Coven (waarover later meer) ben ik begonnen met het uitpluizen van het Tarot. Daarbij bekijk ik het Native American Tarot Deck (NATD) en het Rider Waite Deck. Ik kijk naar de symboliek en naar wat de kaarten mij zeggen. Dit wordt in een verhaal gegoten en uiteindelijk creëer ik een nieuwe kaart, mijn eigen persoonlijk deck als het een naam moet geven. Mijn kaarten zijn geïnspireerd op mijn eigen leven en mijn ervaringen. Iemand noemde het een vrouwendeck. Ik denk dat ze gelijk heeft, ik heb geen ervaring met een mannelijk leven dus heb ook geen behoefte om een deck te creëren voor een man.

Hier even een overzicht van wat ik al gemaakt heb, en een beetje uitleg natuurlijk. Ik vermeld dat dit mijn uitleg is, en de manier waarop ik naar de kaarten kijk.

0 - De Dwaas
De dwaas, een mooie kaart en ingewikkeld ook. De dwaas is noch de eerste kaart in het deck, noch het laatste. Hij maakt deel uit van een cirkel. Hij is onwetend en alwetend op hetzelfde moment. De witte roos in zijn handen staat symbool voor spiritueel verlangen. Een verlangen om compleet te worden en te groeien. De dwaas is een reiziger, iemand die alles op niets zet en vertrekt met de noorderzon. Hij neemt risico's en is niet bang om deze te nemen. Ook staat hij symbool voor een idee dat wordt gepland in iemands hoofd.



I - De Magiër
De magiër is een vreemde man.  Hij is de speciale man, hij voert rituelen uit en heeft kennis bij zich. Maar kennis maakt nog geen wijsheid. De Magiër verbindt hemel en aarde met zijn positie op het Rider Waite deck. Hij wordt telkens afgebeeld met de 4 elementen, of symbolen daarvoor. Ook zet hij het idee om naar een planning om het idee uit te voeren. Bij hem wordt alles in actie gezet. 


II - De Hogepriesteres
Dit is de intuitieve kaart in het tarot. De hogepriesteres is net als de persoon die je zegt dat je eigenlijk de antwoorden op je vraag al weet. Op de klassieke kaart staan 2 pilaren, Boaz en Jachin. Deze staan symbool voor aarding, en innerlijke kracht. Tevens is ze afgebeeld als een jonge moeder (NATD) en een lief meisje.  



III - De Keizerin
Dit is De moeder van het tarot. In het Rider Waite wordt ze afgebeeld als een zwangere vrouw, die het makkelijk is gemaakt door kussens op haar stoel. De kroon op haar hoofd en de ketting om haar nek staan voor de tekens van de dierenriem en voor de planeten. Ze staat dus in verband met het hogere en het mysterieuze. De keizerin vraagt je of wel genoeg voor jezelf zorgt, en wat je relatie is met je moeder en de oermoeder. 




IV - De Keizer
Dit is het vaderfiguur van het tarot. Hij is de partner van de keizerin. De keizer heeft een strenge maar rechtvaardige manier van regeren. Hij is het symbool voor autoriteit en orde. Maar de rode mantel, op de Rider kaart, verwijst ook naar Mars, een seksuele, impulsieve en agressieve planeet.



V - De Hierofant / Hogepriester
De hogepriester is een man van weinig woorden maar veel beeld. Hij geeft ons vragen over ons geloof, spiritualiteit en religie. Maar ook houdt hij ons een spiegel voor om te kijken naar onze persoonlijke groei. Daarnaast vraagt hij ons om regels in vraag te stellen. Regels die anderen en regels die we zelf hebben gesteld. Hij vraagt om voor jezelf te kiezen in plaats van altijd voor anderen te zorgen. Om even jezelf in de spotlights te zetten. 




VI - De Geliefden
Deze kaart doet meer denken aan scheppingsverhalen dan aan een verliefd stel. Voor mij kwam speciaal het verhaal van Lilith naar voren, als je de kaart omdraait zie je in de Rider Waite kaart namelijk een man, vogel en een boom in de grijze waas. De kaart gaat om keuzes maken en beslissingen nemen. Niet alleen in liefdevolle relaties, maar in elke soort relatie.

VII - De Zegewagen
In een eerste opslag staat deze kaart voor succes. Maar daarachter staan 2 sfinxen (Rider Waire) of 2 adelaars (NATD). De verschillende kleuren van de 2 trekdieren geven keuzes weer. Je kan kiezen om met je succes te pronken, of om je nederig te gedragen. De kaart vraagt je om keuzes te maken die je niet afremmen maar juist een boost geven in je leven.



VIII - Gerechtigheid
Hier zien we Vrouwe Justitia op het Rider Waite staan, en een totempaal op het NATD. In beide tradities staan deze symbolen voor een probleem dat je niet zelf oplost. Eigenlijk is het moment aangekomen om anderen hun zegje te laten doen. Luisteren naar de mening van anderen, of hun idee over de situatie kan soms best goed zijn. Al is het maar om een nieuwe visie te krijgen op iets.



IX - De Kluizenaar
De kluizenaar zoekt. Hij zoekt naar de waarheid, naar zijn plaats in dit leven en naar zichzelf. In afzondering kan hij tot de antwoorden zoeken. Sommige antwoorden kan niemand je geven, soms moet je gewoon even stil zijn om alles op een rijtje te zetten. Op de verschillende decks zien we de kluizenaar onderweg. Hij loopt op een pad vol kuilen en modder. De weg naar binnen is niet eenvoudig of simpel, maar het eindresultaat mag er zijn.




X - Het Rad Van Fortuin
Het Rad van fortuin schreeuwt jaarwiel voor de pagans onder ons. Het wiel dat altijd blijft draaien, van zomer naar winter en dan weer richting zomer. Met ups en downs, zo draait het wiel en zo gaat het leven. Als de tekst op de Rider Waite geeft een verwijzing naar Hathor, een moedergodin. De vraag die je jezelf kan stellen bij deze kaart is hoe jij met het leven omgaat. Hoe ervaar je geluk of veranderingen? En accepteer je je leven?


XI - Kracht
Deze kaarten lijken heel veel op elkaar, zowel Rider Waite als NATD. De kaart zelf gaat om zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Hij vraagt ons om diep in onszelf te kijken om in te kunnen pluggen met onze persoonlijke krachtbron. Maar voor je die bron aanspreekt moet je goed nadenken of je de kracht juist gaat gebruiken. Soms zit kracht niet in het hard werken, maar aan een paar stappen terug doen.




XII - De Gehangene
De gehangene zit er hulpeloos uit, maar eigenlijk is dat niet zo. Denk maar aan Odin, die onderste boven aan een boom hing om tot inzichten te komen. De gehangene had nood aan perspectief, aan dingen eens op een andere manier te bekijken met een frisse blik. Maar Odin hing niet alleen voor nieuwe inzichten in de boom. Hij offerde zichzelf ook op voor zijn bevolking om aan wijsheid te komen die men nodig had. Vraag jezelf ook af of je jezelf niet te veel of te weinig opoffert.




Hierna zullen de tarotkaarten een voor een langskomen, met een iets uitgebreidere uitleg. Maar om nu halverwege het deck te beginnen, dat voelde ook niet normaal aan. Dus binnenkort meer tarot!

Liefs Loena

Bronnen die ik gebruik voor al mijn tarotposts: 
Tarot ontcijferd - Kathleen McCormack
handleiding Native American Tarot deck
Tarot Wijsheid –Rachel Pollack
Tarot Spiritueel handboek – Nevill Drury
Tarot Handboek - Naomi Ozaniec

Solitary Witch – Silver Ravenwolf

www.tarotkaartleggen.com
www.catharinaweb.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten