zondag 8 juni 2014

Litha

Het is weer tijd voor de volgende Sabbat: Litha! Litha betekent voor mij drukte, familie en het begin van de hete zomer en daarmee ook de dood van natuur. Waarom drukte en familie? Wel vanaf litha begint een korte periode waarin de helft van mijn familie jarig is, mijn grootmoeder begint, ik ben precies een week na litha jarig, gevolgd door mijn vriend, opa en tante. Opvallend en opmerkelijk en vooral heel druk ;) Dit zijn ook de dagen dat de temperatuur de hoogte in gaat voor de zomer volledig gaat beginnen. 

Hekserig of spiritueel gezien is dit het moment waarop we het donkere deel van het jaar ingaan. De hulstkoning wint van de eikkoning en vanaf dit moment zal de eikkoning aan invloed intomen en krijgt de hulstkoning de overhand. Dit houdt in dat de dagen korter worden na 21 juni waarop de dag het langst is en de nacht het kortst. De Eikkoning is de vertegenwoordiging van licht, genot en een leven dat is gericht naar de buitenwereld, bijna materialistisch. De tijd van Yule tot Litha is dan ook gericht op prestaties, groei en het genieten van het leven samen met de zonnevreugde. Vanaf het moment dat de Hulstkoning sterker wordt dan de Eikkoning spelen er andere zaken. Men keert naar binnen, wat er eerder groeide wordt nu geoogst en je leert dankbaar zijn voor de dingen die je ontvangt. De duisternis leert ons naar onszelf te kijken, en geeft ons perceptie. Geluk en overdaad kan niet zonder tegenslag en miserie. De duistere tijd van het jaar laat ons verlangen naar de zon en het leert ons de zon waarderen.


Tijdens dit jaarfeest komen we aan het hoogtepunt van het vurige deel van het jaar. Deze keer zal mijn Litha echt druk zijn. Om te beginnen heb ik iets af te sluiten, tijdens mijn Online Covendagen deden we aan een specifiek aspect dat terugkwam met Litha en Yule. Dus dat zal worden nagekeken en opgeruimd. Daarnaast staat er een belangrijke meeting van Carya voor de deur! Kei gezellig! En dan is er nog iets wat nog bedacht moet worden wat vanaf nu mijn Lithatraditie zal worden.... 

Maar wat kan je allemaal doen met Litha? Er is zoveel te doen met dit jaarfeest. Om te beginnen zijn veel dingen die intuïtief bij ons opkomen specifiek voor dit vurige deel van het jaar, denk maar aan bbq's, zwempartijtjes, picknicken en het genieten van de zonneschijn. Als we rituelen en hun midzomeractiviteiten kunnen we kiezen voor:

  • Handvasting! Na je spontane meinacht tijdens de vorige sabbat kan het wel eens gebeuren dat je een ongelukje hebt. Naast dat ongelukje heb is dit ook het hoogtepunt van vuur in het jaar, en wat is er vuriger dan liefde en passie?
  • Elfenmagie
  • Vuurmagie
  • Kruidenmagie
  • Keukenmagie
  • Een laatste viering van alle mooie dingen in het leven, feest, dans, lach en geniet! En neem afscheid van de zon.
Verdere correspondenties vinden we in de zomer en het vuur. Rood, oranje en geel zijn kleuren die we tegenkomen. De edelstenen die bij deze sabbat horen hebben dan ook veelal die kleur (carneool, barnsteen en citrien). De kruiden die veel gebruikt worden zijn de planten die we veel om ons heen zien of die nu bloeien zoals Salie, Paardenbloem en Lijsterbes.

Godheden zijn alom aanwezig. We hebben koning Hulst die vanaf nu regeert, de duistere god. Maar aan de andere kant hebben we de vurige goden zoals Mars, Apollo, Pan en Adonis. De Godinnen worden langzaam rijpere en vollere vrouwen. Waar Rhiannon de scepter zwaait rond Beltaine maakt Gaia nu de baas uit. En met Gaia komen Hathor, Astarte, Isthar en is dit het laatste optreden van Venus, nu in volle glorie, rijp en vol van vruchtbaarheid.

Mijn ritueel moet nog vorm aannemen, maar het zal alvast een gezellige en vermoeiende tijd worden, waarna er tijd is om me terug te trekken en weer op krachten te komen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten