vrijdag 28 november 2014

Tarot: 4 van zwaarden



Het vlot al goed, we zijn aanbeland bij de 4 van zwaarden! Dit is de Rider waite kaart, p het eerste gezicht zit het er erg onheilspellend uit met een man op een tombe in een kerk omringt door 4 zwaarden. Maar de man is niet dood, zijn handen geven aan dat hij rust. Hij is even gaan liggen om na te denken, over de beste oplossing. De esoterische naam van deze kaart is wapenstilstand. De wapens staan op deze kaart niet om strijd uit te beelden, maar het bedachtzame van lucht. Lucht is een element dat soms opwakkert en dan eer gaat liggen, het komt en gaat maar is nooit rustig of saai. Op de achtergrond zien we een glas-in-loodraam. Het raam beeldt een  vrouw uit die iets aan een kind geeft, een zegening of genezing misschien. Na het verdriet van de zwaarden 3 komen we nu in een bezinningsmoment. Alles krijgt een plaatsje en je leert reflecteren over het verdriet. In ons leven kennen we dit ook. Het moment na een urenlange huilbui, een overlijden of afscheid waarin we ons leeg voelen, moe en een enorme hoofdpijn ontwikkelen. Op dat moment laat je je verdriet los en ga je nadenken, reflecteren en rusten. Neem die tijd als deze kaart naar boven komt.



De volgende kaart komt uit het Sun and Moon Tarot van Vanesca Decort. Hier is het veel duidelijker wat de persoon aan het doen is. Hoewel zijn houding vreemd is, hij balanceert op de 4 zwaarden, is het duidelijk dat hij rust. Hij staart een beetje naar de wolken en probeert zijn gedachten te ordenen en inzicht te verkrijgen. Ik blijf maar denken hoe moeilijk het moet zijn om zo te balanceren op die zwaarden. Misschien geeft dat een beeld van zijn situatie, moeilijk, zwaar en alsof hij tussen twee hartslagen leeft. Een moment in tijd, een seconde waarin de rest van de wereld er niet toe doet en hij alleen is.



Deze kaart behoort tot het deck "tarot of the hidden realm" van Julia Jeffrey. Dit deck speelt zich af in de elvenwereld. Opvallend is dat de personen op de kaarten modellen waren die poseerden voor de artiest. Hier zijn we een elvenmeisje, omringt door vier  vlinders die de zwaarden verbeelden. Om haar hoofd hangt nog een krans van klimop. Met deze kaart wil ik vooral de gedachtengang benadrukken die de vier van zwaarden met zich meebrengt. Het heen en weer vliegen van de vlinder is als onze gedachtengang, van hot naar her. De 4 van zwaarden vraagt je dan ook om je gedachten te ordenen en er even over na te denken.




Het Osho Zen deck. Deze heeft toch wel een speciaal plekje in mijn hart verovert hoor. Hier wordt zwaarden vier vervangen door de kaart Postponement. Dat is een keerzijde van de zwaarden vier, het te lang blijven nadenken en tobben dat je de actie vooruit blijft schuiven. We stellen allemaal wel eens iets uit, soms kleine dingen, soms belangrijke. Redenen kunnen uiteenlopen, van angst tot geen zin of zelfs het niet prioritair stellen van de zaken. Deze kaart vraagt dan ook om de beslissing te maken. De vrouw in de kaart krijgt een glimp van hoe kleurrijk en vol haal leven zou kunnen zijn als ze de grijsheid maar achter zich laat. Probeer andere visies te krijgen op het leven, lees, luister en leef mee. Zo kan je je besluiten funderen en maken.

En dan nog een kaart om over na te denken en mee af te sluiten voor ik aan het creatief proces begin! 



11-12-2014: Ik heb me laten inspireren door de laatste kaart om mijn spreuk te schrijven voor de 4 van zwaarden. Dit is de kaart geworden:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten